Nyílt levél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Elnökének

2019.11.29 15:04

Tisztelt Győrffy Balázs Úr!

Czipper Adrienn vagyok, egyéni vállalkozó, az ország egyik legnagyobb maine coon macska tenyészetének tulajdonosa, az egyetlen magyar nyelvű fajtakönyv szerzője.

Fentiek alapján - egy 2012-es jogszabály miatt - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagja is vagyok, éppen ezen célból kerestem meg Önt.

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló 2012. évi CXXVI. törvény 2. melléklete - többek között - az összes 01-es TEÁOR csoportba tartozó tevékenységi körben működő gazdálkodó szervezetet és egyéni vállalkozót kötelezi a tagságra és a tagdíj megfizetésére a gabonatermesztőtől a juhtenyésztőn át a macskatenyésztőig.

Ezzel kapcsolatban a Kamara rám - valamint több tenyésztőtársamra is - végrehajtást kezdeményezett az Adóhivatalnál. Nem vitatom, hogy a jogszabályok szerint elmaradással rendelkezem és Önök is a jogszabályok szerint járnak el. Éppen természetesen befizetem az elmaradásom. Viszont ezzel kapcsolatban van egy kérdésem és egy kérésem Önhöz.

Etikusnak tartja-e, hogy a hobbiállat tenyésztőket (kutya, macska, rágcsálók stb.) úgy sarcolja a jogszabály és ezáltal a Kamara, hogy - a honlapjukon összesen 12 db találatban szerepel a "macska" kifejezés (persze nem a tenyésztéssel kapcsolatban); - az általam felhívott Pest megyei szaktanácsadók egyike sem tud a macskatenyésztéssel kapcsolatos kérdéseimre válaszolni, tanácsot adni, de még csak azt sem tudják mi az a maine coon; - egyetlen pályázatnak vagy támogatásnak sem kedvezményezettjei a hobbiállat tenyésztők?

A kérésem, hogy azt a pénzt, amit idén és ezentúl a hobbiállat tenyésztők befizetnek, minden évben fordítsák a rászoruló, menhelyen élő állatok körülményeinek javítására, továbbá támogassák a kutyák-macskák ivartalanítását.

Remélem, hogy kérdésemre választ kapok és jövőre boldogan olvashatom majd kimerítő sajtóközleményüket, hogy mit tettek a hobbiállatokért a tenyésztők által befizetett tagdíjakból.

Én addig is - a valóban a hobbiállatokért dolgozó civil szervezeteket felkeresve - megpróbálom elérni, hogy módosítsa az érintett jogszabályt az Országgyűlés, mivel a hobbiállat tenyésztőknek vajmi kevés köze van az agrárgazdasághoz.

Üdvözlettel:
Czipper Adrienn